Škrtiaca komínová klapka alebo praktické skúsenosti jedného kuriča

Späť

Sommerhuber - história výrobcu keramiky

Prečítajte si takmer rozprávkovú hostóriu kachliarskej firmy SOMMERHUBER

Máte otázku? Neváhajte kontaktovať odborné kachliarske firmy:

Elektronická regulácia horenia je pre mnohých zákazníkov aj v dnešnej dobe niečo, čo považujú za zbytočné pretechnizovanie krbu, či pece. O škrtiacej komínovej klapke ani nehovorím.

Nakoľko sám pracujem v tomto fachu, prešiel som práve vďak príchodu do Inspire zaujímavým prerodom. Kým na začiatku riešenia nášho budúceho bývania sme spotrebič na drevo ani nechceli, postupne  sme sa k tomuto riešeniu naklonili.

Zrodilo sa kúrenie 

Postupnosť v našom prípade bola asi takáto:
nič ... piecka z Baumaxu ... Spartherm vložka ... Rath Bioohnisko ... Brunner B4 teplovodná vložka s KMS 

O financiách ani nehovorím, príchod do Inspire mi riadne nabúral rozpočet :) 
Pri konečnej verzii s teplovodnou vložkou už nebolo čo riešiť, elektronika bola v tomto prípade samozrejmosť -  Firecontrols RS-12CV s ovládaním primárneho okruhu, zmiešavacieho ventilu vykurovacej vody, obehového čerpadla podlahovky v závislosti od teplôt nameraných čidlami v interiéri aj exteriéri. Nasávanie som riešil len z interiéru, otvorený priestor je dosť veľký a neochladzujem si tak zbytočne vložku a horenie.
Škrtiaca komínová klapka bola dilema, hlavne kvôli jej cene a môjmu nízkemu 3,7 m komínu „diagnóza bungalov“, no vďaka podpore z firmy som ju zabudoval aj s vedomím, že v mojom prípade bude riešiť len uzatváranie po dohorení.
Samo o sebe je to dostatočný dôvod pri pravidelnom kúrení typu „november štart - marec stop“. Prvé 2 zimy som tak aj fungoval, nakoľko pri prvej verzii softu v elektronike nebolo možné nastaviť počiatočnú hodnotu škrtenia klapky a hodnotu 225°C v komíne som dosiahol počas druhej zimy asi len raz.

„Odborník“ sa učí kúriť

Ja, majster sveta v kúrení, hlava študovaná som sa veru niekoľkokrát poriadny vydymil, kým som natrafil na prijateľný spôsob kúrenia u mňa.
Na samotné horenie však má veľký vplyv niekoľko vecí, ktoré všetci poznáme, až kým nenastane realita:
1/ suché drevo 
Neustále opakovaná samozrejmosť. Prvú zima však stálo ešte za pr... nič - cca 25%. Druhú zimu už cca 18%, ale prikúpil som aj paletu valcových brikiet na prestriedanie. Teraz tretiu zimu je to ešte lepšie, no napriek tomu brikety dávam/budem dávať stále.
2/ spôsob ukladania dreva
Mne napriek hĺbke ohniska 50 cm sa osvedčila lepšie dĺžka 40 cm, prekladaná 25 cm po vrstvách, minimálne raz za týždeň naložím brikety, vďaka čomu mi uhlíky prehoria na prach. V období 11/2015 - 2/2016 som popolom nezaplnil ani 40 litrové vedro. Pahreba/popol udržuje krásne teplo do ďalšieho kúrenia, pri plných dávkach v poradnej zime je pahreba občas schopná ďalšiu dávku zapáliť. Pri čistení odporúčam odobrať maximálne polovicu popola, úplné vyprázdnenie ohniska znateľne cítiť.
3/ interval kúrenia
Napriek postačujúcemu intervalu 24 hodín, túto zimu kúrim v intervale 12 hodín nižšími dávkami (podľa vonkajšej teploty, okolo 0°C postačuje 6 kg dávka, občas pri väčšej potrebe TUV 8-9 kg, v extrémnych mrazoch približne 12 kg). Nestihne totiž vychladnúť voda vo výmenníku (nabíjanie  začína už 15-20 minút po zapálení) ohnisko ani ťahy. 1000l nádrž sa tak dobije na postačujúcu teplotu pre kúrenie aj TUV, ktorá je riešená prietokovým ohrevom
4/ dostatok vzduchu pre horenie, jeho nastavenie
Toto bol trošku problém u mňa, nakoľko majstri kolegovia zabudli vziať na zreteľ nízky komín a viac záhybov prívodnej hadice (od nasávanie v obstavbe, popod lavičku, okolo nohy vložky až na prírubu). Jednoznačne mal ísť pri mojej „diagnóze“ väčší ako predpísaný priemer. Avšak po 2 zimách, jeden čarovný večer som na Marekov (Gancov) telefonický popud posunul vrchný šíber o jeden zárez ďalej z jeho továrenskej polohy a udial sa zázrak - okamžite väčší ťah komína, vyššie teploty v komíne, lepšie horenie. Nastavovanie sklonu, teda veľkosti štrbiny,  dovtedy nemalo taký veľký vplyv, ako tento posun.

Prebudenie spiacej krásky

Po tejto udalosti nastal čas, prebudiť komínovú klapku k životu a zapojiť ju viac do činnosti horenia, nie len na otvorenie/zatvorenie.
Po aktualizácii softvéru v elektronike som ihneď nastavil teplotu kedy má začať škrtiť na 165°C.
Hneď počas prvého horenia bola táto teplota dosiahnutá po cca 10 minútach a prišiel ten okamih. Nakoľko to mám k displeju z gauča asi 3 metre, nebolo treba dosiahnuť vysokú rýchlosť, aby som bol ihneď pri ňom a sledovať teploty. Ups, tie však začali klesať. Teplota v ohnisku sa znižovala, tu stupeň, tam stupeň a to bolo v ohnisku len necelých 600°C. 
V panike, aby mi neklesla teplota natoľko, že mi prejde horenie do druhej fázy, som teplotu štartu komínovej klapky ihneď zvýšil a nechal to horieť „po starom“.
Počas ďalších horení a nastavovaní štartovacej teploty, som si však všimol, že tesne po priškrtení síce nastane pokles o pár stupňov, ale len krátkodobo. Po chvíli teplota v ohnisku začne znova rásť, čím sa opäť zvýši aj teplota v komíne a spoločne ruka v ruke aj teplota vo výmenníku.

A zazvonil zvonec

Neviem svoje pocity doložiť exaktnými laboratórnymi meraniami s meraním ťahu, vážením dávky a podobne. Takisto vonkajšie podmienky nie sú vždy rovnaké.
Subjektívne však z pozorovaní horenia pred a po nastavení počiatočnej teploty škrtenia klapky môžem povedať, že účinnosť sa mi zvýšila a klapka svoj prínos určite má.
Elektronika samotná je niečo, bez čoho by som dielo ani nestaval, aj keď sú ľudia stále nedôverčivý. Ja osobne nemám problém ráno  zakúriť a ísť po hodine, v čase plného horenia do práce. Pri večernom kúrení je už dohorené, maximálne je posledná fáza pahreby, keď je komínová klapka zatvorená a prívod vzduchu otvorený (u mňa oddialené o 90 minút).
Je to veľká škoda, nakoľko sa ľudia stávajú otrokmi svojich krbov, či pecí a hlavne majú tendenciu škrtiť a škrtiť, len aby čo najdlhšie horelo. Čo im ide z komína, ako neefektívne kúria, na to už nepomyslia. Pritom stačí tak málo...


Text a foto: Martin Bystriansky alias Bysťo
(Článok INSPIRE NEWS február/2016)


Odborné články sú intelektuálnym vlastníctvom spoločnosti J&R INSPIRE, s.r.o., a teda akékoľvek kopírovanie textov alebo ich obsahu, ako aj ich šírenie je možné len so súhlasom autora, ktorý môžete získať na marketing@inspire.sk!


Publikované: 18.05.2016

informácie o webstránke  
Upozornenie
Spoločnosť J&R Inspire, s. r. o. môže na svojich webových stránkach používať súbory „cookie". Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie našimi webovými stránkami. Ďalšie informácie o ochrane osobných údajov.

Prevádzkovateľom webstránky je spoločnosť J&R Inspire, s. r. o.

© 2017 J&R Inspire, s. r. o.
Všetky práva na uverejnený obsah webstránky vyhradené.